TOP 10 ALIMENTE PE CARE LE CONSUM PENTRU UN CREIER SĂNĂTOS ȘI PERFORMANT


Încep prin a spune că acest articol nu este, așa cum se practică de obicei, o sinteză a cărților sau articolelor publicate în legătură cu acest subiect. În schimb, am preferat să împărtășesc din propria experiență – mă refer atât la perioadele în care m-am confruntat cu anxietatea, atacurile de panică și depresia, cât și la obținerea unor rezultate extraordinare în ceea ce privește optimizarea performanțelor mele intelectuale.

Evident, însă, că nu mă voi limita la expunerea unei experiențe personale, ci voi oferi, în sprijinul fiecărei afirmații, referințe științifice solide și actuale (la finalul articolului veți putea găsi cele 33 de referințe științifice folosite). Iată, așadar, care este, în ordine aleatorie, topul celor 10 alimente pe care le consum pentru un creier sănătos și performant:

  1. Peștele gras

Mărturisesc că, după o perioadă în care am experimentat un stil de alimentație care s-a dovedit de-a dreptul dezastruos, peștele gras a reprezentat un veritabil medicament-minune, care m-a ajutat enorm în redobândirea echilibrului și clarității mentale.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Ei, bine, creierul este alcătuit în proporție de 60% din grăsime, o bună parte din aceasta fiind DHA, un acid gras de tip Omega 3 aflat din abundență în peștele gras. Astfel, este de la sine înțeles cât de important este să oferim organismului o sursă din care își poate procura acești nutrienți esențiali, cea mai importantă dintre aceste surse fiind, fără îndoială, peștele gras.

De altfel, există peste 1000 de studii științifice care cercetează felul în care influențează aportul de pește gras din dietă sănătatea și performanța creierului.

Studiile au arătat faptul că acizii grași Omega 3 au un rol în prevenirea și tratamentul bolilor neurodegenerative. 1 Mai exact, numeroase studii științifice relevă rolul pozitiv pe care îl joacă aportul de acizi grași de tip Omega 3 (DHA și EPA) în prevenirea și gestionarea bolii Alzheimer. 2345

De asemenea, studiile au evidențiat faptul că acizii grași de tip Omega 3 au un rol benefic în îmbunătățirea memoriei  6, dar și în cazul persoanelor care se confruntă cu depresie sau anxietate  7.

Un alt studiu a ajuns la concluzia că persoanele care consumă pește gras au mai multă materie cenușie în creier.  8

Recomand consumul de pește gras, sălbatic, de 2-3 ori pe săptămână. Puteți alege între sardine, macrou, hering, anșoa sau somon sălbatic. Nu consumați niciodată somon de crescătorie. De asemenea, dacă alegeți să consumați conserve, alegeți-le doar pe acelea care conțin doar ulei de măsline (nu alte uleiuri sau sosuri pline de zahăr). Personal, consum câteva cutii de sardine în ulei de măsline pe săptămână.

  1. Fructele de pădure (berries)

Am obiceiul de a consuma fructe de pădure, în special afine, de câteva ori pe săptămână și, cu siguranță, nu fac acest lucru doar pentru că acestea sunt delicioase. Acestea sunt fructele cele mai bogate nutrițional din lume; pe lângă mulți alți nutrienți importanți, ele sunt foarte bogate într-un tip de antioxidanți numit flavonoide, cu rol în reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ.

S-a constatat faptul că antioxidanții din fructele de pădure au rol în îmbunătățirea comunicației dintre celulele celebrale, în reducerea inflamației, în mărirea neuroplasticității (crearea de noi conexiuni între celulele cerebrale), în stimularea memoriei și a procesului de învățare, precum și în prevenirea sau reducerea declinului cognitiv și a bolilor neurogenerative asociate cu vârsta înaintată. 9

  1. Nucile

Acestea reprezintă o parte importantă, esențială, a dietei mele actuale. De altfel, nu există zi să nu consum nuci crude, fie că este vorba de specia care crește și în România, fie că aleg alte tipuri, cum ar fi nucile pecan, migdalele, nucile de macadamia, nucile braziliene sau alunele de pădure.

Nucile sunt bogate în nutrienți foarte benefici pentru buna funcționare a creierului, cum ar fi vitamina E, acizi grași polinesaturați, seleniu, magneziu etc.

Un studiu important, de tip recenzie, realizat în anul 2014 arată că nucile, alături de fructele de pădure, au un efect pozitiv asupra cogniției și că pot preveni apariția bolilor neurodegenerative. 10

Consumul de nuci are rol în prevenirea depresiei 11, dar și în îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare 12.

Recomand consumul unui pumn de nuci pe zi, crude, hidratate în apă timp de minimum 4 ore.

  1. Avocado

Avocado este un aliment care nu îmi lipsește nicodată din casă – de fapt, aproape că nu există zi în care să nu îl consum în salată sau sub altă formă. Acesta este nu numai delicios, dar reprezintă unul dintre alimentele mele preferate atunci când vine vorba de sănătatea și de performanța creierului.

Avocado este foarte bogat în grăsimi deosebit de sănătoase, mononesaturate, acestea având ca efect reglarea tensiunii arteriale 13. Este important de știut că studiile au arătat că hipertensiunea arterială poate conduce la declin cognitiv 14, un aport corespunzător de grăsimi mononesaturate în dietă reprezentând, astfel, un factor semnificativ în prevenirea demenței.

  1. Uleiul de măsline

Există specialiști în nutriție de talie mondială care, mai în glumă, mai în serios, spun că singurul rol al alimentelor este acela de a fi vehicul pentru uleiul  de măsline, recomandându-se un consum cât mai frecvent și nelimitat cantitativ. Adevărul este că beneficiile consumului de ulei de măsline sunt legendare, argumentele științifice în acest sens fiind copleșitoare și de necontestat.

În ceea ce privește sănătatea sistemului nervos, studiile sugerează faptul că uleiul de măsline (grăsime mononesaturată) poate proteja memoria și ajuta în prevenirea bolii Alzheimer 15. De asemenea, studii efectuate pe șoareci arată că prin consumul de ulei de măsline pot fi stimulate memoria și procesul de învățare. 16

Atunci când cumpărăm ulei de măsline, trebuie ținut cont că acesta este destul de des falsificat; pentru a vă asigura că folosiți un ulei de calitate se recomandă: a) evitați sortimentele ieftine; cu siguranță, acestea nu sunt veritabile, în locul uleiului de măsline regăsindu-se un ulei toxic (ex.: de rapiță), la care a fost adaugată doar aromă de măsline; b) căutați pe etichetă sigla (sigiliul) unui organism care certifică faptul că uleiul de măsline este veritabil; c) cumpărați doar uleiul care este vândut în recipiente de sticlă închise la culoare, aceasta protejând acizii grași împotriva deteriorarii pe care o poate produce lumina; d) căutați pe etichetă data la care au fost recoltate măslinele, alegând un ulei produs din masline care au fost culese cât mai recent (cel mult 2 ani); e) testați uleiul, punând sticla în frigider; dacă este veritabil, uleiul se va solidifica într-un timp destul de scurt (deși această metodă nu este 100% concludentă, este totuși cel mai simplu și relevant test pe care îl putem face noi înșine acasă); f) alegeți ulei de măsline bio (organic), acesta fiind supus mai multor verificări din partea instituțiilor de profil.

  1. Ouăle

Acest aliment-minune este bogat în nutrienți importanți pentru buna funcționare a creierului: vitaminele B6 și B12, folat și colină. Acest ultimă substanță menționată, colina, este un nutrient mai puțin cunoscut, dar esențial organismului nostru, ouăle fiind principala sursă din care îl putem procura.

Colina din alimente este transformată de organism în acetilcolină, care este un neurotransmițător cu rol în reglarea dispoziției și în susținerea memoriei. 17 Mai exact, colina are un efect pozitiv asupra memoriei și a performanței cognitive. 18

De asemenea, folatul și vitamina B12 au rol în prevenirea și tratarea depresiei. 19, deficiența de folat fiind asociată și cu demența 20

Recomand, în măsura în care este posibil, consumul de ouă provenite de la găini hrănite cât mai natural, de preferat bio, în aer liber, pe pajiște și cu cât mai puține cereale.

  1. Legumele cu frunze verzi

Acest gen de legume, cum ar fi varza kale sau mangoldul, reprezintă o altă categorie de alimente importante pentru un creier sănătos și performant. Legumele cu frunze verzi sunt bogate în antioxidanți, vitamina K1, vitamina C, beta-caroten, folat.

Un studiu publicat în anul 2017 în revista Academiei Americane de Neurologie arată că persoanele care consumă zilnic cel puțin o porție de legume cu frunze verzi au un declin cognitiv redus față de cei care nu mănâncă aceste alimente niciodată sau o fac foarte rar. Grupul celor care consumă zilnic legume cu frunze colorate a avut un creier mai tânăr cu 11 ani față de celălalt grup, în ceea ce privește memoria și capacitatea de gândire. 21

  1. Broccoli 

Acest aliment este bogat în antioxidanți, vitamina K1 și alți nutrienți importanți în funcționarea optimă a creierului. Studiile au arătat că broccoli are efect pozitiv în ceea ce privește memoria și procesul de învățare. 22

Mai mult decât atât, studii recente sugerează că un compus din broccoli, sulforafan, poate avea efecte pozitive în prevenirea și dezvoltarea bolii Alzheimer, bolii Parkinson, epilepsiei sau tulburărilor psihiatrice. Efectiv, se consideră că această substanță are proprietatea de a reface celulele nervoase distruse. 23

Dar beneficiile acestui aliment minunat nu se opresc aici: există studii care arată că luteina conținută de broccoli are efect pozitiv în ceea ce privește inteligența cristalizată (capacitatea de a rezolva probleme prin folosirea experienței și a cunoștințelor dobândite în trecut). 24

  1. Ciocolata neagră

Studiile arată că flavonoidele din cacao au rolul de a stimula memoria și de a încetini declinul mental asociat vârstelor înaintate. 2526 De asemenea, s-a constatat că persoanele care consumă ciocolată în mod frecvent au performanțe mentale superioare, inclusiv în ceea ce privește memoria, decât persoanele care consumă acest aliment foarte rar. 27

Recomand un consum de ciocolată neagră frecvent, chiar zilnic, într-o cantitate moderată (câteva pătrățele pe zi). Ceea ce este important este să alegem o ciocolată cu cât mai naturală, aproape neîndulcită, având un conținut de cacao foarte mare (85%).

  1. Ceaiul verde

Pot spune că, în ceea ce privește băuturile cu efect benefic asupra performanței cognitive, ceaiul verde este, în mod sigur, alegerea mea preferată.

Acesta conține o substanță numită L-Teanină, un aminoacid care mărește activitatea neurotrasmițătorului GABA, acesta având rol în reducerea anxietății, dar și în stimularea memoriei și învățării. 282930

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți care pot proteja împotriva declinului cognitiv și pot preveni bolile Alzheimer și Parkinson. 31

Studiile arată că ceaiul verde stimulează starea de alertă, puterea de concentrare, performanța intelectuală și, așa după cum am amintit deja, memoria. 32

Dacă suferiți de anxietate sau depresie, recomand cu tărie să NU consumați ceai verde (sau ceai negru, sau cafea).

Acestea au fost cele 10 alimente pe care le consum extrem de des în vederea optimizării creierului, din punctul de vedere al sănătății și al performanței. Evident că mai sunt multe alte alimente recomandate și, de asemenea, există o serie de alimente total nerecomandate bunei funcționări a creierului. Despre acestea, însă, vom vorbi cu altă ocazie.

Înainte de a încheia doresc să mai fac o precizare: pe parcursul articolului am atins de multe ori subiectul declinului cognitiv și, mai exact, al bolii Alzheimer. În această privință, este posibil să vă gândiți, în cazul în care vârsta pe care o aveți nu este deloc una înaintată, că, pentru o perioadă lungă de acum înainte, nu sunteți supuși niciunui risc în ceea ce privește acest tip de afecțiuni. Din păcate, însă, lucrurile nu stau deloc așa. În realitate, studiile au descoperit faptul că sistemul nervos începe să fie afectat în mod negativ cu până la 30 de ani (sau chiar mai mult) înainte de apariția propriu-zisă a simptomatologiei specifice. 33

Din experiență proprie, m-am convins, dincolo de orice îndoială, că alimentația reprezintă unul dintre cei 4 piloni fundamentali (de multe ori cel mai important dintre toți) în ceea ce privește sănătate și performanța creierului. Personal, am depășit anxietatea, atacurile de panică și depresia; de asemenea, am reușit să-mi optimizez activitatea creierului, atingând un nivel de performanță deosebit de ridicat. Dar amănunte despre toate aceste lucruri, vă voi oferi, în continuare, în articolele viitoare.

Dacă te confrunți cu simptome specifice anxietății sau depresiei, ori dorești să atingi un nivel maxim de performanță intelectuală, te invit să lucrăm împreună. Pentru întrebări și programări, scrie-mi un mesaj  folosind formularul din secțiunea Contact.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl împărtășești și prietenilor tăi!

 

 

Referințe științifice:

(1) Wysoczański T, Sokoła-Wysoczańska E, Pękala J, Lochyński S, Czyż K, Bodkowski R, Herbinger G, Patkowska-Sokoła B, Librowski T. Omega-3 Fatty Acids and their Role in Central Nervous System – A Review. Curr Med Chem. 2016;23(8):816-31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26795198

(2) Devassy JG, Leng S, Gabbs M, Monirujjaman M, Aukema HM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Oxylipins in Neuroinflammation and Management of Alzheimer Disease. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):905-16. doi: 10.3945/an.116.012187. Print 2016 Sep. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27633106

(3) Belkouch M, Hachem M, Elgot A, Lo Van A, Picq M, Guichardant M, Lagarde M, Bernoud-Hubac N. The pleiotropic effects of omega-3 docosahexaenoic acid on the hallmarks of Alzheimer’s disease. J Nutr Biochem. 2016 Dec;38:1-11. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.03.002. Epub 2016 Mar 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27825512

(4) Cole GM, Ma QL, Frautschy SA. Omega-3 fatty acids and dementia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Aug-Sep;81(2-3):213-21. doi: 10.1016/j.plefa.2009.05.015. Epub 2009 Jun 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19523795

(5) Morris MC, Evans DA, Tangney CC, Bienias JL, Wilson RS. Fish consumption and cognitive decline with age in a large community study. Arch Neurol. 2005 Dec;62(12):1849-53. Epub 2005 Oct 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16216930

(6) Külzow N, Witte AV, Kerti L, Grittner U, Schuchardt JP, Hahn A, Flöel A. Impact of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Memory Functions in Healthy Older Adults. J Alzheimers Dis. 2016;51(3):713-25. doi: 10.3233/JAD-150886. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26890759

(7) Larrieu T, Layé S. Food for Mood: Relevance of Nutritional Omega-3 Fatty Acids for Depression and Anxiety. Front Physiol. 2018 Aug 6;9:1047. doi: 10.3389/fphys.2018.01047. eCollection 2018. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30127751

(8) Raji CA, Erickson KI, Lopez OL, Kuller LH, Gach HM, Thompson PM, Riverol M, Becker JT. Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. Am J Prev Med. 2014 Oct;47(4):444-51. doi: 10.1016/j.amepre.2014.05.037. Epub 2014 Jul 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25084680

(9) Selvaraju Subash, Musthafa Mohamed Essa, Ph.D., Samir Al-Adawi, Mushtaq A. Memon, Thamilarasan Manivasagam, and Mohammed Akbar. Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases. Neural Regen Res. 2014 Aug 15; 9(16): 1557–1566. doi: 10.4103/1673-5374.139483. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192974/

(10) Pribis P, Shukitt-Hale B. Cognition: the new frontier for nuts and berries. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:347S-52S. doi: 10.3945/ajcn.113.071506. Epub 2014 May 28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24871475

(11) Su Q, Yu B, He H, Zhang Q, Meng G, Wu H, Du H, Liu, Shi H, Xia Y, Guo X, Liu X, Li C, Bao X, Gu Y, Fang L, Yu F, Yang H, Sun S, Wang X, Zhou M, Jia Q, Zhao H, Song K, Niu K. NUT CONSUMPTION IS ASSOCIATED WITH DEPRESSIVE SYMPTOMS AMONG CHINESE ADULTS. Depress Anxiety. 2016 Nov;33(11):1065-1072. doi: 10.1002/da.22516. Epub 2016 Apr 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27097046

(12) Rita Cardoso B, Apolinário D, da Silva Bandeira V, Busse AL, Magaldi RM, Jacob-Filho W, Cozzolino SM. Effects of Brazil nut consumption on selenium status and cognitive performance in older adults with mild cognitive impairment: a randomized controlled pilot trial. Eur J Nutr. 2016 Feb;55(1):107-16. doi: 10.1007/s00394-014-0829-2. Epub 2015 Jan 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25567069

(13) Katsuyuki Miura, Jeremiah Stamler, Ian J. Brown, Hirotsugu Ueshima, Hideaki Nakagawa, Masaru Sakurai, Queenie Chan, Lawrence J. Appel, Akira Okayama, Nagako Okuda, David Curb, Beatriz L. Rodriguez, Claire Robertson, Liancheng Zhao, Paul Elliott. Relationship of dietary monounsaturated fatty acids to blood pressure: the international study of macro/micronutrients and blood pressure. J Hypertens. 2013 Jun; 31(6): 1144–1150. doi: 10.1097/HJH.0b013e3283604016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4109685/

(14) Walker KA, Power MC, Gottesman RF. Defining the Relationship Between Hypertension, Cognitive Decline, and Dementia: a Review. Curr Hypertens Rep. 2017 Mar;19(3):24. doi: 10.1007/s11906-017-0724-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28299725 

(15) Román GC, Jackson RE, Reis J, Román AN, Toledo JB, Toledo E. Extra-virgin olive oil for potential prevention of Alzheimer disease. Rev Neurol (Paris). 2019 Sep 11. pii: S0035-3787(19)30728-3. doi: 10.1016/j.neurol.2019.07.017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31521394

(16) Farr SA1, Price TO, Dominguez LJ, Motisi A, Saiano F, Niehoff ML, Morley JE, Banks WA, Ercal N, Barbagallo M. Extra virgin olive oil improves learning and memory in SAMP8 mice. J Alzheimers Dis. 2012;28(1):81-92. doi: 10.3233/JAD-2011-110662. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21955812

(17) Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906248

(18) Poly C, Massaro JM, Seshadri S, Wolf PA, Cho E, Krall E, Jacques PF, Au R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6):1584-91. doi: 10.3945/ajcn.110.008938. Epub 2011 Nov 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071706?dopt=Abstract

(19) David O. Kennedy. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Published online 2016 Jan 28. doi: 10.3390/nu8020068. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/

(20) E H Reynolds. Folic acid, ageing, depression, and dementia. BMJ. 2002 Jun 22; 324(7352): 1512–1515. doi: 10.1136/bmj.324.7352.1512. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123448/

(21) Morris MC, Wang Y, Barnes LL, Bennett DA, Dawson-Hughes B, Booth SL. Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology. 2018 Jan 16;90(3):e214-e222. doi: 10.1212/WNL.0000000000004815. Epub 2017 Dec 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29263222

(22) Park SK, Ha JS, Kim JM, Kang JY, Lee du S, Guo TJ, Lee U, Kim DO, Heo HJ. Antiamnesic Effect of Broccoli (Brassica oleracea var. italica) Leaves on Amyloid Beta (Aβ)1-42-Induced Learning and Memory Impairment. J Agric Food Chem. 2016 May 4;64(17):3353-61. doi: 10.1021/acs.jafc.6b00559. Epub 2016 Apr 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27079470

(23) Huang C, Wu J, Chen D, Jin J, Wu Y, Chen Z. Effects of sulforaphane in the central nervous system. Eur J Pharmacol. 2019 Jun 15;853:153-168. doi: 10.1016/j.ejphar.2019.03.010. Epub 2019 Mar 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30858063

(24) Zamroziewicz MK, Paul EJ, Zwilling CE, Johnson EJ, Kuchan MJ, Cohen NJ, Barbey AK. Parahippocampal Cortex Mediates the Relationship between Lutein and Crystallized Intelligence in Healthy, Older Adults. Front Aging Neurosci. 2016 Dec 6;8:297. doi: 10.3389/fnagi.2016.00297. eCollection 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27999541

(25) Sokolov AN, Pavlova MA, Klosterhalfen S, Enck P. Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. Neurosci Biobehav Rev. 2013 Dec;37(10 Pt 2):2445-53. doi: 10.1016/j.neubiorev.2013.06.013. Epub 2013 Jun 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23810791

(26) Grassi D, Socci V, Tempesta D, Ferri C, De Gennaro L, Desideri G, Ferrara M. Flavanol-rich chocolate acutely improves arterial function and working memory performance counteracting the effects of sleep deprivation in healthy individuals. J Hypertens. 2016 Jul;34(7):1298-308. doi: 10.1097/HJH.0000000000000926. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27088635

(27) Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016 May 1;100:126-32. doi: 10.1016/j.appet.2016.02.010. Epub 2016 Feb 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26873453

(28) Nathan PJ, Lu K, Gray M, Oliver C. The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. J Herb Pharmacother. 2006;6(2):21-30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

(29) Lekh RajJuneja, Djong-ChiChu, TsutomuOkubo, YukikoNagato, HidehikoYokogoshi. L-theanine—a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, Volume 10, Issue 12, December 1999, Pages 425. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448?via%3Dihub

(30) Schmidt A, Hammann F, Wölnerhanssen B, Meyer-Gerspach AC, Drewe J, Beglinger C, Borgwardt S. Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing. Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88. doi: 10.1007/s00213-014-3526-1. Epub 2014 Mar 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507

(31) Weinreb O, Mandel S, Amit T, Youdim MB. Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. J Nutr Biochem. 2004 Sep;15(9):506-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15350981

(32) Dietz C, Dekker M. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. Curr Pharm Des. 2017;23(19):2876-2905. doi: 10.2174/1381612823666170105151800. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28056735

(33) Johns Hopkins Medicine. “Brain changes linked with Alzheimer’s years before symptoms appear.” ScienceDaily. ScienceDaily, 14 May 2019. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190514104058.htm