ZAHĂRUL, DULCELE GUST AL BOLII ȘI AL MORȚII

Zaharul, dulcele gust al bolii si al mortii
A câștigat războiul pe care îl ducea cu grăsimile, demonizându-le, pe nedrept, pe acestea, luându-le, efectiv, locul și împânzind, mai rău ca râia, toate alimentele. A păcălit niște oameni de știință neputincioși și incapabili răspândindu-se ca un veritabil flagel în mințile ignorante ale oamenilor obișnuiți. Se ascunde, de zeci și zeci de ani, în aproape toate alimentele procesate și conservate, în produsele low-fat, în băuturi carbogazoase și alcoolice, în dulciuri, în fast food.

Se găsește absolut peste tot, iar orice încercare de a scăpa de el este dificilă și necesită cunoștințe serioase, voință de fier, credință și mult ajutor. De altfel, acesta este scopul pe care mi-l asum eu, scriind acest articol: să vă ajut să scăpați, definitiv, odată pentru totdeauna, de zahăr.

Dar este, oare, zahărul atât de nociv precum se tot spune în zilele noastre? Ei, bine, este mult mai dăunător decât ți-ai închipuit, cu siguranță, vreodată. Afecțiunile și efectele negative pe care le riscați dacă mâncați zahăr sunt multe, reale și de-a dreptul înfricoșătoare: obezitate, diabet, cancer, hipertensiune arterială, stenoză hepatică, boli cardiovasculare, colesterol mărit, demență, Alzheimer, depresie, dependență puternică, îmbătrânirea prematură. Și, în cele din urmă, în cele mai triste dintre cazuri, moartea.

Ring a bell? Vă reamintiți, cu siguranță, în cazul în care sunteți cititori ai acestui blog, că ați mai întâlnit afecțiunile de mai sus și în alt articol. Este vorba, desigur, despre “Povestea neștiută a pâinii sau cum te omoară cerealele“. Evident că mecanismele desfășurate la nivelul corpului uman sunt aceleași și, implicit, aceleași sunt și efectele.

Să iau punct cu punct toate aceste afecțiuni și să despicăm firul în patru? Este nevoie? Am făcut-o suficient în articolul despre cereale, pâine și alte făinoase. Îmi exprim speranța sinceră că, printre cititorii mei, nu s-a rătăcit nimeni atât de ignorant sau de prost informat încât să conteste legătura directă între zahăr și efectele menționate de mine. Aveți nevoie de studii care să vă dovedească veridicitatea afirmațiilor? Desigur. Pentru început, vă ofer doar câteva, dar la cerere pot reveni cu multe altele. Așadar, iată studii despre efectele devastatoare ale zahărului aici, aici, aici, aici, aici, și aici.

Vreau să mai adaug doar un singur lucru pe care țin să-l subliniez: s-a dovedit științific că zahărul provoacă o dependență mult mai puternică decât cocaina și heroina. Cam de 8 ori mai mare. Ce părere aveți? Puteți accepta acest lucru? Puteți trăi cu el?

Deocamdată, îmi închipui că vă gândiți la faptul că nu consumați atât de mult zahăr încât eventualul efect nociv al acestuia să fie îngrijorător. Până la urmă, cât de mult rău pot produce 1-2 lingurițe de zahăr în cafeaua de dimineața? Adevărul este că și dacă ar fi vorba doar de o astfel de cantitate tot ar fi rău, dar realitatea este că, fără să știți măcar, mâncați mult mai mult zahăr în fiecare zi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că un european consumă, în medie, 50 de kilograme de zahăr anual, ceea ce înseamnă 137 de grame zilnic. Știți cât înseamnă asta? Mai mult de 27 de lingurițe. Vă vine să credeți? Poate că nu, dar vă lămuresc imediat de unde vine această cantitate uriașă. Iaurt mâncați? Conține zahăr. Dar din cel degresat, pe care, nu-i așa, îl preferați pentru că nu conține așa multe grăsimi despre care sunteți mințiți sistematic că ar fi dăunătoare? Conține și mai mult zahăr. Alimente procesate, conservate, frumos ambalate, cu etichete ademenitoare, de la supermarketuri sau hipermarketuri, consumați? Conțin zahăr. Dulciuri de tot felul? Desigur că au zahăr. Sucuri, băuturi carbogazoase beți? Conțin mult zahăr. Fast food? Junk food? Conțin zahăr. Și așa mai departe. Lista ar putea continua, credeți-mă, până la plictiseală și dincolo de ea.

Ce este, așadar, de făcut? Învățați ce produse conțin zahăr, obișnuiți-vă să citiți toate etichetele și, foarte important, nu vă lăsați păcăliți, pentru că nu doar celebrul zahăr alb rafinat este dăunător, ci toate formele de zahăr procesat, dextroză, glucoză sau alte nenorociri extrase din porumb sau alte cereale. Este foarte important să eliminați complet, fără excepție, toate formele de zahăr adăugat. Știu că este greu, dar se poate, iar eu sunt dovada vie. Vă spun din experiența proprie, cu mâna pe inimă, că după ce am eliminat zahărul (alături de cereale) am început să mă simt mult mai bine, din toate punctele de vedere, după doar câteva zile. Așadar, încercați! Nu aveți ce pierde, ci dimpotrivă.

Cu atât mai mult cu cât avem fructele, sursa naturală și firească de zaharuri pe care ne-a oferit-o natura, dar și îndulcitorii naturali sănătoși, cum ar fi siropul de agave, siropul de arțar, stefia. Dar despre toate aceste alternative voi reveni, pe larg, chiar zilele următoare, într-un articol în care voi prezenta variantele bune, sănătoase, pe care le avem pentru a înlocui cele mai dăunătoare 4 alimente pe care oamenii le consumă zilnic, printre care se află, desigur, chiar în vârful listei, zahărul. Până atunci, însă, să vă fie de folos!

P.S. Vă invit să comentați, să-mi adresați întrebări și, de asemenea, să vă abonați la un newsletter special, care va conține materiale care nu vor fi făcute publice pe blog, ci vor fi destinate doar abonaților. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă introduceți AICI prenumele și adresa de email. De asemenea, vă invit să apreciați pagina de Facebook a blogului, pentru a putea fi la curent cu toate postările și noutățile. Vă mulțumesc și vă garantez că merită!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)