DETOXIFIEREA ORGANISMULUI: MIT, REALITATE, ESCROCHERIE SAU ȘTIINȚĂ?

detoxifiere
Știți, cu siguranță, că detoxifierea organismului este un subiect de mare interes, fiind, în ultimii ani, din ce în ce mai dezbătut și devenind o adevărată modă sau, pentru unii, chiar o obsesie. Se fac, astfel, cure de detoxifiere cu aproape orice, iar în fiecare zi sau săptămână pare a mai apărea o nouă metodă sau formulă magică. Dar care este, oare, adevărul? Funcționează toate aceste metode sau măcar o parte dintre ele? Cum acționează asupra organismului? Care este efectul?  Există, cu adevărat, fundament științific și rezultate reale sau totul nu este decât o altă poveste de marketing menită să vă scuture de bani și să vă lase cu buza umflată? Sau, dimpotrivă, greșeala este de partea vehemenților contestatari ai detoxifierii, care fac acest lucru din ignoranță, din interese personale contrare sau chiar din rea-voință?

Îmi propun, prin urmare, să clarificăm acest subiect și să înțelegem, cât mai fidel posibil, care este realitatea. Susținătorii detoxifierii consideră că organismul acumulează, în timp, din surse externe, diverse toxine, care, evident, mai devreme sau mai târziu, îi vor produce acestuia consecințe negative, începând de la ușoare disfuncționalități și mergând până la îmbolnăviri grave. Mai departe, ei susțin că aceste toxine, care se acumulează în ficat, colon, rinichi, sânge sau limfă, pot fi eliminate din corp apelând la soluții externe acestuia (substanțe, preparate, amestecuri, plante etc.).

Pe de altă parte, o mare parte a lumii medicale occidentale susține că detoxifierea prin intermediul acestor mijloace nu există, nefiind posibilă din punct de vedere științific, explicația acestui categoric verdict fiind faptul că organismul ar deține propriile mecanisme extrem de complexe și eficiente pentru a realiza singur, fără niciun ajutor din afară, tot procesul de neutralizare și eliminare a toxinelor.

Acestea sunt, pe scurt, cele două păreri. Care este, însă, realitatea? Vă voi spune imediat ceea ce știu eu, urmând ca voi să trageți, în cunoștință de cauză, concluziile de rigoare și să decideți care este, de fapt, adevărul. Organismul uman, deține, într-adevăr, un mecanism foarte sofisticat de detoxifiere sau, mai corect spus, de filtrare, neutralizare și eliminare, în mare parte, a toxinelor introduse în corp odată cu hrana, cu apa sau alte băuturi, dar și cu aerul inspirat. Există, în acest sens, 5 responsabili cu îndeplinirea acestei sarcini extrem de complicate și de necesare: sistemul digestiv, rinichii, ficatul, pielea și plămânii.

Întrebarea este, însă, următoarea: reușesc aceste organe să-și facă treaba cu succes sau au nevoie de ajutor din exterior? Ei, bine, în condiții normale, naturale și firești de viață nu ar fi nevoie de niciun sprijin. Oamenii ar trăi aproape de habitatul natural, s-ar hrăni doar cu alimentele potrivite speciei umane, ar bea doar apă pură, de izvor, ar respira un aer curat și ar face multă mișcare. În aceste condiții, organismul ar lucra în parametri optimi, iar cantitatea rezonabilă de toxine care ar ajunge, totuși, în corp, ar fi neutralizată și eliminată cu ușurință.

Din păcate, de la ideal la real este o cale lungă, în special în zilele noastre. Oamenii nu mai au nicio legătură, în marea lor majoritate, cu stilul de viață primordial. Mănâncă, în cantități industriale, lucruri pe care eu le numesc, perfect justificat, non-alimente, din cauza faptului că acestea nu sunt destinate a servi drept hrană ființelor umane, beau tot felul de băuturi dăunătoare, trăiesc în medii puternic poluate și sunt mult prea sedentari. Iar în aceste condiții, bietul organism nu mai face față. Nici sistemul digestiv, nici rinichii, nici ficatul. Iar detoxifierea naturală eșuează în mod lamentabil.

Concret, haideți să le luăm pe rând, spunând, pentru început, câteva cuvinte despre colon. Ce este mit și ce e realitate? Este adevărat că încercarea de a curăța colonul este un lucru inutil? Este adevărat că la nivelul acestuia, din punct de vedere fiziologic și funcțional, nu se pot acumula toxine? Vă spun, cu tărie, că oricine pretinde acest lucru, în condițiile practicării unei diete sinucigașe, obișnuite, de tip omnivor, trăiește, efectiv, din punctul meu de vedere, pe o altă lume, fiind total rupt de realitate.

I-aș întreba pe toți acești ignoranți  unde se duc resturile de carne nedigerată zile întregi, săptămâni, luni sau chiar ani de zile. Aleg, însă, să răspund eu în locul lor: acestea nu se duc nicăieri, ci rămân chiar acolo, în colon, furnizând organismului, permanent, cantități îngrijorătoare de otrăvuri și provocând, de multe ori, una dintre cele mai agresive și grave forme de cancer, având una dintre cele mai mici șanse de supraviețuire. Sunt convins că oricine ar vedea kilogramele întregi de mizerii aproape pietrificate, ce pot ieși din colonul unei persoane obișnuite, ar primi o lecție de neuitat, ar trage toate învățămintele necesare și nu ar mai vorbi niciodată despre acest subiect în necunoștință de cauză.

Merg mai departe și întreb: oare rinichii își mai pot face datoria de a filtra sângele de toxine, în condițiile în care aceștia sunt, în permanență, ținuți, efectiv, în foc continuu și bombardați, până în pragul colapsului, de un exces de factori agresori? Dar ficatul? Mai este acesta capabil de a filtra și elimina toxinele, în condițiile în care nu numai că auto-otrăvirea organismului are loc zilnic, fără pauză, dar oamenii par a face tot posibilul să-și distrugă, prin tot felul de mijloace care îl vizează în mod negativ și direct, acest organ, de care depinde, într-o bună parte, însăși supraviețuirea noastră?

Se pretinde faptul că detoxifierea ficatului nu există, din cauza faptului că, funcțional vorbind, acesta nu poate reține toxine. Este adevărat, dar total nerelevant. Și spun acest lucru pentru că, în cazul în care capacitatea de lucru a ficatului este, din cauza factorilor agresori, foarte mult diminuată, toxinele trec prin filtrul acestuia, dar scapă, în mare parte, în organism. Iar acest lucru se întâmplă iar și iar, în nenumărate rânduri, ficatul uzându-se inutil, lucrând aproape în gol, dar fără rezultatele dorite și atât de folositoare. Astfel, înțelept ar fi să nu ne cramponăm de semantică și să înțelegem prin detoxifierea ficatului orice acțiune care are ca rezultat faptul că acesta este lăsat în pace, ușurat, odihnit și chiar ajutat să își ducă la îndeplinirea, cu randament normal, rolul lui în organism.

Iată că încep să dezvălui ce înseamnă, cu adevărat, detoxifierea. Căci da, aceasta există, cu adevărat, și din punct de vedere extrinsec, în condițiile vitrege ale epocii în care trăim, nefiind nici o himeră și nici o invenție mincinoasă. Secretul este, însă, ca aceasta să fie bine înțeleasă, să fie bazată pe realități științifice confirmate și, nu în ultimul rând, pe o minimă capacitate de discernământ.

Dar haideți să facem o scurtă recapitulare. Astfel, pe de o parte, se situează adepții detoxifierii, care susțin folosirea unor diverse preparate menite să realizeze tot acest proces. Pe de altă parte, o mare parte din lumea medicală occidentală respinge, cu vehemență, utilitatea acestor metode, pe care nu le consideră deloc științifice și utile, pretinzând că organismul uman este perfect echipat și capabil să se detoxifieze de unul singur, fără niciun fel de ajutor din exterior.

În consecință, voi ce să mai credeți?  Ce să alegeți? Oare semi-adevărul științific, care vă îndeamnă, parcă, să vă vedeți liniștiți de treabă și să mâncați în continuare în stil clasic omnivor, așteptând pasiv ca organismul să își facă treaba? Sau promisiunea pseudo-științifică a celor care vor să vă bage pe gât, în schimbul unor importate sume de bani, tot felul de poțiuni magice menite a vă metamorfoza trupurile, ca prin minune și peste noapte, din lăzile de gunoi în care le-ați transformat voi înșivă, în corpuri pure și curate, aproape îngerești? Eu zic să nu alegeți nicicum, ambele abordările aflându-se, din cauza rigidității și a extemismului, într-o gravă eroare.

Vă voi dezvălui, acum, secretul unei reale detoxifieri, spunându-vă, în prealabil, că ceea ce veți avea de făcut nu va fi cel mai ușor lucru din lume și că nimic nu se va întâmpla peste noapte. Dar dacă veți fi în stare să faceți lucrurile pe care vi le voi spune, rezultatele vor fi atât de spectaculoase încât nu vă va veni să credeți.

Așadar, adevăratul proces de detoxifiere, eficientă și profundă, are loc în două faze. Prima etapă presupune eliminarea surselor de toxine. Cea mai mare astfel de sursă este, desigur, carnea. Am arătat, în nenumărate rânduri, faptul că sistemul digestiv uman nu este capabil să digere complet carnea, în special pe cea roșie, provenită de la mamifere. De ce? Foarte simplu: pentru că nu este construit pentru o astfel de hrană și, în ciuda consumului de carne destul de îndelungat de-a lungul istoriei, nu s-a adaptat niciodată la acest tip de alimentație.

Personal, în istoricul meu de vegetarian, început în urmă cu mai bine de un deceniu, am făcut, de dragul cunoașterii, la un moment dat, un experiment: am mâncat carne roșie. Vă mărturisesc că a fost oribil! Zile întregi am simțit-o în intestine, nedigerată, efectiv ca pe un corp străin. Pentru că asta este, în realitate, carnea pentru sistemul digestiv uman: un factor extern agresor și toxic, deloc bine-venit. Aceia dintre voi care sunteți vegetarieni sau vegani îmi veți da, cu siguranță, dreptate.

În schimb, știu că cei care mănâncă carne nu mă vor crede. Vor spune că la ei nu se întâmplă așa, că ei se simt bine și că le priește. Desigur că așa cred ei. Pentru că ei nu au trecut printr-o curățare a organismului și printr-o sensibilizare, în sensul bun al cuvântului, a corpului, în sensul de a fi capabili a simți orice semnal pe care acesta ni-l transmite. Toți cei care vor asculta și vor face ceea ce este bine pentru ei vor ajunge, însă, în acest punct, acela de a simți singuri, fără a le spune nimeni, ce este bun pentru ei și ce nu, ce le face bine și ce le dăunează, ce este benefic și ce e toxic. Iar până atunci, o clismă nu ar strica nimănui, dimpotrivă. Și să știți că nu glumesc deloc. Garantez că orice sceptic s-ar convinge, instantaneu, văzând ieșind, în valuri, cantitatea înspăimântătoare de gunoi pe care au purtat-o în ei timp de mai mulți ani de zile.

Mai departe, alături de carne, este esențial să se elimine, concomitent sau treptat, și celelalte produse de origine animală, în special lactatele, care sunt eminamente toxice și nefirești pentru organismul uman. De altfel, toate produsele cu conținut mare de proteine trebuie consumate cu mare atenție și măsură. Așa cum am arătat în articolul meu în care am abordat subiectul acestui macro-nutrient, dacă sunt consumate într-o cantitate ce depășește un anumit prag, proteinele, în special cele de origine animală, sunt extrem de toxice și de dăunătoare organismului.

În plus, indemn la maximă prudență față de organismele modificate genetic (amintesc aici, cu precădere, grâul și porumbul, care sunt extrem de grav afectate), dar și față de legumele și fructele cu un conținut de pesticide superior limitei maxime considerată acceptabilă pentru sănătate. De asemenea, consumul de băuturi alcoolice trebuie redus drastic, păstrând o cantitate moderată de vin natural, de bună calitate. Băuturile răcoritoare din comerț, precum și toate categorii de alimente procesate sunt, desigur, alți factori cu grad de toxicitate ridicată. Zahărul, sarea iodată, grăsimile saturate, precum și uleiurile hidrogenate sau parțial hidrogenate reprezintă alte elemente cu puternic efect toxic asupra organismului.

Ce realizăm prin eliminarea acestor factori toxici? Ei, bine, luăm presiunea acestor puternici agenți agresori asupra organismului. Cu alte cuvinte, îi dam timp să respire, să se refacă, să înceapă să funcționeze, cu eficiență, în parametri normali. Și iată că am ajuns la cea de-a doua fază a detoxifierii: alimentația adjuvantă.  Fac precizarea că împărțirea pe aceste două faze este făcută doar în scop didacticist; în realitate ele sunt strâns legate temporal, adoptându-se, amândouă, desigur, în mod concomitent.

Prin urmare, ce presupune această fază? După ce am închis robinetul toxicității și am ușurat organismul, a venit vremea să îi dam acestuia și o mână de ajutor. Cum facem acest lucru? Printr-o alimentație foarte bogată din punct de vedere nutrițional, bazată pe fructe și legume (în special verdețuri), cât mai “curate”, de preferat autohtone, procurate de la producători locali de încredere sau provenite din agricultura organică. Acestea vor fi consumate de preferat crude, integrale sau sub formă de sucuri sau smoothie-uri.

Și iată că am ajuns să vorbim despre un subiect important: rolul sucurilor (sau smoothie-urilor) în detoxifierea organismului. În mod normal, dacă oamenii nu s-ar fi abătut într-un mod atât de radical de la dieta noastră primordială, nu am fi avut absolut deloc nevoie de acest gen de lichide. Din păcate, cei mai mulți dintre noi nu mai sunt capabili să consume zilnic cantitatea necesară de fructe și legume întregi, crude. De aceea, avem nevoie, cel puțin ca o etapă pregătitoare, de sucuri și smoothie-uri, fiind foarte ușor ca în felul acesta să se consume o cantitate mult mai mare decât în starea lor integrală.

Preparate din fructe și legume proaspete, acestea au marele avantaj de a se digera foarte ușor, aproape instantaneu, fără pierderi de energie din partea organismului, nefiind, astfel, niciun fel de povară pentru el, ci, dimpotrivă, ajutându-l și susținându-l prin explozia de nutrienți valoroși pe care îi conțin. De aceea, aceste sucuri, dar în special smoothie-urile (care își păstrează și atât de folositoarele fibre), reprezintă masa de dimineață ideală, putând, însă, să fie consumate, în plus, oricând pe parcursul zilei, de oricâte ori acest lucru este posibil. De asemenea, este foarte importantă calitatea apei băute, din punct de vedere al purității, apa plată din comerț nefiind, în cele mai multe cazuri, o soluție satisfăcătoare. Vă sfătuiesc să căutați o sursă de apă curată, asigurându-vă că aveți oricând și oriunde acces la aceasta, fără excepție.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este mediul în care trăim. Știu că este greu, că foarte mulți dintre noi trăim în orașe poluate, dar, pe cât se poate, trebuie să avem în vedere că este esențial să petrecem și să ne mișcăm cât mai mult timp în natură, aproape de habitatul firesc al ființei umane. Pentru că trebuie să știm și să reținem: viața urbană, oricât de mult ne-ar plăcea și oricât de dependenți am fi de ea, este o imensă anomalie.

În concluzie, nimeni și nimic nu produce detoxifierea, cu excepția organismului în sine. Din păcate, în zilele noastre, acesta nu mai poate, din vina noastră și a stilului greșit de viață, să facă de unul singur acest lucru și, în consecință, are nevoie de ajutor. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să aruncați bani mulți pe produse minune. Nu există așa ceva, toate fiind doar niște escrocherii. Tot ceea ce trebuie să faceți este să eliminați factorii de toxicitate și să ajutați organele specializate, printr-un stil de viață adecvat, să-și ducă la îndeplinirea funcțiile pentru care a fost construit.

Așa cum spuneam mai devreme, sistemul digestiv, ficatul, rinichii, plămânii și pielea sunt responsabili pentru acest proces. Încetați să mai bombardați aceste organe cu factori toxici, ajutați-le să-și revină și să se reseteze, oferind nutrienții valoroși și atât de necesari, și lăsați-le să-și facă datoria în pace. Asta e tot. Știu că unii așteptau ceva spectaculos, miraculos, o pastilă-minune care să le rezolve problemele într-o singură clipă, în timp ce ei își puteau vedea nestingheriți, mai departe, de stilul de viață comod, superficial și aparent mulțumitor, dar și atât de autodistructiv.  Din păcate, acest lucru nu este posibil, niciun fel de așa-zisă cură de detoxifiere de scurtă durată nefiind niciodată suficientă, eficientă și durabilă. În schimb, acevărul este că procesul de detoxifiere este, pur și simplu, un stil de viață, de care trebuie să ne preocupăm continuu, 365 de zile pe an, pentru tot restul vieții.

Să vă fie de folos!

P.S. Ești reprezentantul unui brand care se adresează nevoilor reale ale oamenilor (sănătate, nutriție, sport, wellbeing, wellness)? Dorești să te adresezi zilnic unui public format din mii de potențiali clienți? Dorești să-ți promovezi produsele sau serviciile pe blogul meu? Sau poate dorești să-ți creez propriul blog de succes, pe care să scriu periodic un conținut original, valoros și apreciat de oameni? Dacă răspunsul tău este afirmativ, contactează-mă și îți voi spune, pe larg, cum te pot ajuta. Iar dacă nu mă cunoști încă suficient de bine, poți afla mai multe lucruri despre mine și despre blogul meu aici

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl împărtășești și prietenilor tăi!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)