DE CE NU VEȚI MAI MÂNCA NICIODATĂ CARNE DE PORC

porc
Ați auzit vreodată expresia “porcul este cea mai bună legumă”? Probabil că da și, în plus, cred că este foarte posibil ca, mai în glumă, mai în serios, s-o fi și folosit vreodată. Lăsând la o parte faptul că este o expresie pur și simplu dezgustătoare, înțeleg pe deplin la ce se referă cei care o folosesc. Într-adevăr, carnea de porc este, pentru cei mai mulți, cea mai bună la gust. Căci nu-i așa că atunci când când este vorba de un grătar bun și îmbelșugat vă gândiți, instantaneu, la ceafă de porc, cotlete de porc și mici cu carne de porc? Nu-i așa că magica sărbătoare a Nașterii Mântuitorului, Crăciunul, este asociată de foarte mulți dintre noi, în primul rând, cu mâncarea și masa de rigoare, compusă aproape exclusiv din preparate din carne de porc? Nu-i așa că toate aceste feluri de mâncare, de la jumări, șorici, slăninuță, tobă, caltaboș și până la piftie, sarmale și friptură sunt extrem de bune la gust?

Poate că sunt bune, poate că nu. Mărturisesc că și mie mi-au plăcut cândva, în timp ce acum îmi provoacă silă simplul fapt de a mă gândi la ele. Pentru alții, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Știu asta. Iar singurul lucru pe care pot să îl fac pentru ei este să le explic, cu argumente serioase, că ceea ce fac ei este o uriașă și extrem de periculoasă eroare. Astfel, fiind absolut convins că cititorii mei sunt oameni inteligenți și responsabili, cred (sau cel puțin sper) că, la finalul acestui articol, vă veți duce cu toții la frigidere și veți arunca atât carnea și preparatele de porc, cât și celelalte alimente din jurul lor susceptibile de a fi contaminate.

Așadar, să începem. Iată care sunt argumentele pentru care nu VEȚI mai mânca niciodată carne de porc:

  • Din cauza condițiilor extrem de precare în care sunt crescuți, porcii ajung să fie cele mai murdare animale de pe planetă, fiind purtătorii unui număr de boli și paraziți mai mare decât al oricărui alt animal consumat pe scară largă de oameni.
  • Porcii sunt scatofagi (mănâncă fecale). Aceștia nu numai că își mănâncă propriile fecale, dar și pe ale altora.
  • În afară de fecale, porcii se hrănesc, practic, cu orice: șobolani, hrană putrezită, urină, puroi, carcase de animale moarte, excrescențe canceroase de pe alți porci.
  • Carnea de porc este cea mai toxică dintre toate tipuri de carne provenită de la animale domestice. Explicația este simplă și ține de fiziologia aparatului digestiv: porcul digeră hrana ingerată într-o perioadă de numai 4 ore, față de vacă, spre exemplu, a cărei digestie durează 24 de ore. Se știe faptul că, prin procesul digestiv, animalele (și oamenii) neutralizează toxinele dăunătoare sănătății din hrană. Din păcate, în cazul porcului, aceste toxine nu sunt neutralizate decât în foarte mică măsură, acestea fiind depozitate în grăsimea și organele animalului. În plus, porcii nu au glande sudoripare, neexistând astfel posibilitatea de a elimina, în acest fel, o parte din toxinele acumulate.
  • S-a dovedit că aproape 70% din carnea de porc este infestată cu bacteria Yersina enterocolitica, care cauzează febră și probleme gastro-intestinale, cum ar fi diaree, vomă și crampe stomacale.
  • Mulți dintre paraziții prezenți în carnea de porc sunt dificil de ucis, chiar și atunci când aceasta este gătită. Practic, fiecare îmbucătură de carne de porc este o masă de viermi microscopici, care se înmulțesc rapid, în milioane și zeci de milioane de noi viermi, care împânzesc corpul uman, ajungând în mușchi, plămâni, inimă, creier și măduva spinării. Până la apariția simptomelor, zeci de milioane de oameni trăiesc cu paraziți periculoși mișunând prin corpul lor, fără a fi măcar conștienți de acest lucru.
  • Tenia (Taenia solium) este un vierme lat care trăiește în țesutul muscular al porcului și care infestează corpul uman odată cu ingerarea cărnii. Odată ajuns în interiorul organismului uman, fiecare vierme produce câte 50.000 de ouă, fiecare dezvoltându-se într-un vierme de până la 7 metri lungime. Aceștia vor trăi aproximativ 25 de ani în corpul uman. Se estimează că Taenia solium afectează 50 de milioane de oameni din întreaga lume, provocând moartea a 50.000 de oameni anual. Specialiștii consideră, însă, că aceste cifre sunt subestimate și că, în realitate, parazitul cauzează efecte mult mai devastatoare. Simptomele infestării cu tenie sunt: crampe, diaree, febră, dureri musculare sau senzație de slăbiciune și discomfort abdominal. Taenia solium afectează inima, creierul, plămânii și diafragma, iar în 60% din cazurile diagnosticate, victimelor le apar chisturi cerebrale care pot produce halucinații, comă sau chiar moartea. Neurocisticercoza este o afecțiune produsă tot de infestarea cu ouă de tenie. Neurocisticercoza este cea mai întâlnită boală parazitară a sistemului nervos, fiind principala cauză a epilepsiei dobândite. Aceasta este o boală a sistemului nervos caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoţite de pierderea cunoştinţei, de halucinaţii şi de alte tulburări psihice. Simptomele cuprind: crize de epilepsie, cefalee cronică (durere de cap, indiferent de cauza ei, localizată la nivelul bolţii craniene), greată şi vărsături, modificări ale vederii, modificarea statusului mental, hiperreflexie (reflexe intensificate ce au tendinţa de răsucire sau spasme ale muşchilor indicând o boală a neuronilor motorii superiori), pseudohipertrofie musculară (o falsă dezvoltare exagerată a musculaturii), nistagmus (stare patologică manifestată prin mişcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari în toate direcţiile, din cauza contracţiilor muşchilor ochilor) şi meningism (boală infecţioasă sau nu care constă în inflamarea meningelor si care se manifestă prin dureri de cap, vărsături, înţepenirea cefei, febră). Consecințele acestei afecțiuni produsă de tenie pot fi din cele mai grave: tumori cerebrale, demență sau moartea subită.
  • Trichinella spiralis este un vierme extrem de periculos pentru organismul uman, care pătrunde în corp prin ingerarea cărnii de porc, producând o boală foarte gravă: trichineloza. Ceea ce este de-a dreptul îngrijorător este că specialiștii estimează faptul că aproximativ 1 miliard din populația lumii (1 din 7 locuitori ai planetei) sunt infestați cu viermele Trichinella spiralis. Odată ajunse în corpul uman, femelele de Trichinella se înmulțesc rapid, fiecare dintre ele producând 250.000 de ouă în fiecare zi. Simptomele pot lipsi cu desăvârșire sau ele pot fi evidente. Acestea sunt, în formele de gravitate medie: diaree abundentă, vomă, dureri abdominale, edeme periorbitale (în jurul ochilor), conjunctivite şi hemoragii conjunctivale, dureri musculare generalizate, erupții urticariene, febră (40-41 grade). În forma gravă a bolii, consecințele sunt devastatoare: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită sau moartea.
  • În afară de Taenia solium și Trichinella spiralis mai există zeci de alte specii de viermi, bacterii și viruși care cauzează afecțiuni serioase și care se găsesc în carnea de porc, fiind specifici sau întâlnindu-se cu frecvență ridicată în aceasta. Printre acestea se numără: virusul Menangle, sindromul cu tulburări de reproducţie şi respiratorii la suine (PRRS), virusul Nipah, hepatita E (poate conduce la fibroză și ciroză).

În ciuda a ceea ce se spune, controlarea sanitar-veterinară și gătirea la foc a cărnii nu fac altceva decât să reducă riscul infestării, neexistând nicio garanție că aceasta nu se produce. Căci, dacă aceste metode de control ar fi atât de eficiente, cum ar fi posibil ca 1 din 7 oameni de pe planetă să fie infestat cu trichineloză? De altfel, există mărturii ale celor care lucrează în controlul sanitar-veterinar care susțin că ei înșiși nu consumă niciodată carne provenită din industria zootehnică. Or știi ei ceva, nu credeți? Și chiar dacă aceste măsuri ar anihila, cu adevărat, riscul infestării, rămân toate celelalte motive care fac din carnea de porc ceva absolut dezgustător și total necomestibil. Prin urmare, cea mai bună măsură profilactică și, de altfel, singura 100% sigură este SĂ NU MÂNCAȚI NICIODATĂ CARNE DE PORC! Nu vă asumați această ruletă rusească, pentru că riscul e mult prea mare și miza este pe măsură: însăși viața voastră!

În afară de aceste aspecte ce țin exclusiv de carnea de porc, există, desigur, o mulțime de alte argumente care i-au făcut deja pe cei mai inspirați dintre oameni să renunțe complet la consumul oricărui tip de carne, indiferent de specia de animale de la care ar proveni aceasta. Astfel, consumul de carne este, în zilele noastre, asociat în mod direct, de către cei mai mari specialiști ai planetei, cu toate bolile grave, unele dintre ele fiind aflate în topul mortalității premature la oameni: cancer, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiunea arterială, obezitatea, disfuncția erectilă (majoritatea bărbații consumatori de carne ajung să sufere de această afecțiune), guta, artrita, insuficiența renală și multe altele. În acest sens, vă recomand articolul în care expun, cu date științifice clare, care sunt principalele motive pentru care este sănătos să se renunțe la consumul de carne. De asemenea, oamenilor cu conștiință, care respectă dreptul animalelor la o viață firească, liberă și fără abuzuri, le recomand articolul meu în care explic, folosind o gamă largă de argumente de necontestat, de ce nu mai mănânc carne.

Să vă fie de folos!

(Credit foto: Jo-Anne McArthur/ We Animals)

P.S. Ești reprezentantul unui brand care se adresează nevoilor reale ale oamenilor (sănătate, nutriție, sport, wellbeing, wellness)? Dorești să te adresezi zilnic unui public format din mii de potențiali clienți? Dorești să-ți promovezi produsele sau serviciile pe blogul meu? Sau poate dorești să-ți creez propriul blog de succes, pe care să scriu periodic un conținut original, valoros și apreciat de oameni? Dacă răspunsul tău este afirmativ, contactează-mă și îți voi spune, pe larg, cum te pot ajuta. Iar dacă nu mă cunoști încă suficient de bine, poți afla mai multe lucruri despre mine și despre blogul meu aici

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl împărtășești și prietenilor tăi!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)