DE CE NU MAI MĂNÂNC BRÂNZĂ

De ce nu mai mananc branza
“La orice aliment aș putea renunța, chiar și la carne, dar la brânză nu pot să renunț nici în ruptul capului”, spun cei mai mulți oameni atunci când vine vorba de trecerea la o dietă mai sănătoasă, de tip vegetarian. Voi explica, spre finalul acestui articol, exact ceea ce reprezintă brânza, dar până atunci vreau să vă întreb: știți de ce simt oamenii că nu pot renunța la acest așa-zis aliment?

Ei spun că motivul ar fi gustul delicios, dar să fim serioși: chiar așa să fie? Ar fi o lume mult prea tristă dacă acest preparat dubios ar reprezenta tot ce au mai bun de oferit bucătăriile lumii. Din fericire, motivele sunt cu totul altele.

Pentru a înțelege ce este, în realitate, brânza, este nevoie să vorbim puțin despre lapte. Pentru că nu vreau să repet foarte multe lucruri, îi sfătuiesc pe cei care nu au citit cele două articole ale mele despre lapte să le citească pentru a înțelege mai bine argumentele pe care le voi prezenta în cele ce urmează (puteți găsi aceste articole aici și aici).

Oricum, foarte pe scurt, sintetizez esența și ceea ce trebuie reținut: laptele reprezintă un aliment necesar doar pentru bebeluși neînțărcați, neexistând niciun fel de rațiune sau nevoie de ordin nutrițional pentru consumul de lapte sau derivate din acesta de către adulții înțărcați. Voi repeta acest adevăr absolut până când se va înțelege pe deplin și nu voi mai vedea oameni în toată firea bând lăptic ca sugarii, trădându-și, astfel, conform teoriei lui Sigmund Freud, fixațiile orale, adică, mai simplu, concret și pe înțelesul tuturor, dorința inconștientă de mai molfăi încă la sânul propriei mame. Le recomand acestora, la modul cel mai serios, să apeleze la ajutorul unui psihoterapeut bun. Este adevărat că este un proces de durată, dar, din păcate, altă soluție nu există. Așadar, mult succes și însănătoșire grabnică!

Schimbând puțin tonul și registrul, cred că este necesar, pentru a se înțelege mai bine subiectul, să facem un scurt istoric al consumul de lactate de către ființa umană. Nu aș face acest lucru, dar, din păcate, este impetuos necesar. De ce? Pentru că oamenii, în general, nu cunosc aproape nimic despre istoricul speciei de care aparțin. Astfel, se crede că oamenii consumă lapte și brânză de când e lumea și pământul. În realitate, doar o foarte mică parte din trecutul nostru ca specie este marcat de acest nefiresc obicei.

Mai exact, fără să considerăm și milioanele de ani din trecut, dacă luăm în calcul doar cei 200.000 de ani scurși de la apariția speciei noastre (Homo sapiens) și raportăm această perioadă la cei 10.000 de ani de agricultură și, implicit, de creștere a animalelor, constatăm că doar 5% din existența noastră am folosit în scop alimentar laptele altor mamifere. Și atunci, de ce se spune că acesta este un aliment esențial?  Cum să fie vorba de un aliment absolut necesar din moment ce aproape 200.000 de ani (plus milioanele de ani din urmă) laptele nu a făcut parte deloc din hrana adultă umană? Nu am fi dispărut ca specie? Cum am fi ajuns să existăm până în zilele noastre? Vedeți totala lipsă de logică a celor care susțin această bazaconie?

Din păcate, se propagă încă printre semenii noștri o odioasă minciună inventată de sinistra și criminala industrie a lactatelor conform căreia laptele și produsele derivate din acesta ar fi sănătoase. Deschid acum o paranteză, spunând că sper, din tot sufletul, că nu se va mai găsi nimeni care să-și insulte propria inteligență susținând că bunicii de la țară au trăit 80 de ani mâncând zilnic lactate, ignorând, pe de altă parte, în șubreda lor argumentație, toate celelalte condiții de mediu, dar și calitatea precară a vieții și a sănătății de care au avut parte acești oameni. Cu alte cuvinte, nu datorită lactatelor au trăit atât, ci din cauza lor (alături de alte cauze) nu au trăit mai mult. Veți înțelege imediat de ce.

Adevărul este că pe lângă penibilul situației și completa inutilitate nutrițională, consumul acestor produse este, de fapt, și unul profund dăunător sănătății. Cu toate acestea, rolul pe care mi-l asum eu este cu totul altul: acela de a deschide ochii, de a înlătura obiceiuri proaste, comportamente criminale și condiționări sociale păguboase, de a demonta mituri și minciuni și de a-i face pe oameni să-și folosească inteligența cu care au fost înzestrați. Argumentele de natură antropologică, dar și cele bazate pe logică și elementar bun-simț sunt mai mult decât suficiente. Ca să mai vorbim de argumentele de ordin etic, fiecare băutor de lapte sau mâncător de lactate având pe conștiință atrocități de neimaginat comise de industria de profil împotriva bietelor animale.

Cu toate acestea, toți cei interesați și de aspectele pur medicale, științifice, pot afla, cu ușurință, că există prestigioase institute de cercetări care arată faptul că, spre exemplu, există o corelație evidentă între consumul de lactate, pe de o parte, și osteoporoză, cancer de sân, de ovare, de prostată și de testicule, pe de altă parte. De asemenea, vă puteți lesne convinge că lactatele îngrașă, au efect inflamatoriu asupra țesuturilor și produc oribila celulită. Iar despre efectele devastatoare ale proteinei animale ce să mai spun? Am scris, de curând, un articol dedicat acestei teme, explicând, în amănunt, adevărul despre acest subiect atât de controversat.

În plus, dacă doriți, aveți posibilitatea de a afla argumentele care arată faptul că laptele și consumul de produse lactate provoacă apariția unei puternice adicții în organismul uman, cauzată de compoziția opioidă, identică cu morfina. Acesta este, de altfel, motivul pentru care oamenii sunt atât de atașați de acest produs, considerând aproape imposibil să renunțe la consumul acestuia. Dar, oare, de toate aceste lucruri aveți voi nevoie? De boli grave, dependențe rușinoase și o conștiință încărcată? Și totul pentru ce? Pentru lăpticul furat de la gura vițeilor nevinovați și pentru dezgustătoarea brânză?

Știu că supăr pe multă lume vorbind în termeni atât de duri despre alimentul preferat pe această planetă, dar asta e situația și voi prezenta imediat argumentele mele. Ce este, așadar, brânza? Fără prea multe ocolișuri și menajamente, este bine să înțelegem cu toții că brânza nu este altceva decât secreția mamară a unor specii de mamifere, sub forma unui cocktail de hormoni de origine animală, proteină (cazeină) cancerigenă și lactoză nedigerabilă, furată prin mijloace barbare, profund inumane, solidificată prin procedee tehnologice și “îmbogățită”, de cele mai multe ori, cu făină de oase provenită de la cadavre de animale bolnave, cretă, gips, aracet, margarină, untură de porc, seu de vită, plasmă sanguină, gelatină, făină albă de grâu, amidon și multe alte mizerii otrăvitoare.

Aceasta este adevărata definiție a brânzei, pe care, cu siguranță, nu ați mai auzit-o niciodată, dar care este extrem de exactă și în deplină conformitate cu realitatea. Iată, așadar, suficiente motive pentru ca orice om împovărat de această adicție să facă un efort și să renunțe. Știu că multă lume nu a știut toate aceste argumente și fapte. Acum, însă, le știți și sunt convins că nu veți mai pune vreodată gura pe așa ceva, cu atât mai mult cu cât există o mare varietate de înlocuitori de origine vegetală, cu adevărat delicioși, sănătoși, hrănitori și curați. Să vă fie de folos!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)