DE CE NU MAI BEAU LAPTE

De ce nu mai beau lapte
Știm, cu toții, dintotdeauna, că laptele reprezintă, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate, un aliment de bază, indispensabil, obligatoriu și esențial. Pentru creștere, pentru calciu, pentru oase, pentru proteine. Practic, pentru sănătatea și însăși viața noastră. Ne este băgată pe gât imaginea văcuței fericite care ne oferă cu dragoste lăpticul ei pentru a crește noi mari, frumoși și sănătoși. Astfel, în orice magazin (supermarket sau hipermarket) raionul de lactate este cel mai întins ca suprafață și cel mai bine aprovizionat. Ați observat lucrul acesta?

Poate că da, poate că nu. Nici nu este atât de important. Ceea ce este de luat în seamă este că există pe lume și o altă perspectivă asupra lactatelor. Una nu atât de roz ca cea cu care suntem, sistematic, intoxicați. Cu convingerea că cititorii acestui blog sunt oameni inteligenți și cu mintea deschisă, dornici să-și îmbunătățească starea de sănătate și să-și corecteze greșelile de alimentație, vă ofer astăzi 10 motive pentru care nu ar trebui să beți lapte:

1. Laptele este doar pentru sugari. Omul e singura ființă care bea laptele altui mamifer și, în plus, face acest lucru după înțărcare. Sigur ca avem de-a face și cu o excepție: câinii și pisicile beau laptele cu care îi hrănim noi, oamenii.  Este lesne de înțeles, totuși, că pisicile și câinii nu au rațiunea pe care o avem noi. Câinii și pisicile sunt animale domesticite, îndopate de noi cu tot felul de alimente nepotrivite, după bunul nostru plac și după cum consideram noi ca este bine. Orice om care are câine sau pisică știe cât de rău face laptele, aproape instantaneu, animalului său. De altfel, orice medic veterinar interzice hrănirea câinilor și pisicilor cu lapte. Astfel că repet: într-un mediu natural, firesc și nepervertit din exterior, toate mamiferele beau doar lapte matern și doar până la înțărcare.

Este de-a dreptul nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic ca bebelușii. Pe lângă ridicolul evident al situației există și temeiul fiziologic pentru care laptele nu este bun pentru adulți. Pentru ca lactoza din lapte să fie digerată este nevoie ca organismul să producă o enzimă care se numește lactază. Aceasta, însă, dispare aproape complet după primii ani de viață a copilului. De aceea, laptele este greu digerabil și, în consecință, total nepotrivit consumului de către oamenii adulți. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta fiind cel mai îndepărtat din punct de vedere al compoziției de cel uman, cel mai greu digerabil și cel mai dăunător pentru oameni.

“Oamenii nu au nevoi nutriționale pentru laptele animal”, susține Walter Willett, unul dintre cei mai mari nutriționiști ai lumii. De reținut este faptul ca acesta și-a petrecut copilăria la o fermă și nici măcar nu este vegetarian. Aceasta este, însă, concluzia lui de savant de renume mondial la Harvard School of Public Health. Desigur că nu poate fi vorba de niciun fel de nevoi nutriționale, din moment ce obiceiul de a consuma laptele animalelor și de a fabrica tot felul de alte produse din el, este unul foarte tânăr (de doar 10.000 de ani), raportat la istoria evolutivă de câteva milioane de ani a ființei umane.

2. Laptele este cancerigen. Un studiu realizat de specialiștii de la Harvard a ajuns la concluzia ca laptele este cancerigen, în special din cauza estrogenului, hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare. Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație din 42 de tari ale lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă mai multe lactate rata cancerului testicular este mai mare. De asemenea, un alt studiu, realizat tot de oamenii de știința de la Harvard, a ajuns la concluzia ca există o legătură directă între cancerul ovarian și consumul de lapte, iar alte studii similare demonstrează legătura intre lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân).

3. Laptele extrage calciul din oase. Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim datorită calciului pe care îl conține, ne scoate, în realitate, din oase acest prețios mineral. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există o explicație. Calciul are un puternic efect anti-acidifiant, iar a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra (alcaliniza), organismul folosește calciul existent în oase. Iată ce simplu e! Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da noua laptele nu este altceva decât un mit fabricat și răspândit de industria mondială a lactatelor.

Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe aceasta temă, susține că „mitul conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat în scopul de a vinde produse lactate și suplimente de calciu. Femeile americane sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și totuși au una dintre cele mai mari incidențe de osteoporoză de pe planetă. Iar consumarea unei cantități și mai mari de produse lactate și suplimente de calciu nu va schimba aceasta situație”.

De asemenea, o serie de alte studii realizate de oameni de știință de prestigiu confirmă faptul că laptele dăunează grav sistemului osos:

  • Un studiu realizat timp de 12 ani, pe  77.761 femei, cu vârste cuprinse între 34 și 59 de ani, a arătat că un consum ridicat de lactate nu conduce la diminuarea riscului de fracturi de șold sau antebraț;
  • Un studiu realizat de Harvard School of Public Health, cu privire la incidența fracturilor de șold la femeile aflate la menopauză, arată că un consum de lactate nu reduce riscul apariției acestor traume;
  • Oamenii de știință de la Universitatea Yale au cercetat 34 studii realizate în 16 țări și au ajuns la concluzia că țările cele mai afectate de osteoporoză sunt acelea în care consumul de lactate, carne și alte produse de origine animală este cel mai ridicat;
  • Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din California a arătat faptul că femeile care consumă în special proteine de origine animală, inclusiv lactate, prezintă un risc de 3 ori mai mare să sufere de pierderi ale densității osoase și de fracturi decât cele care își asigură necesarul de proteine din surse vegetale.

Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur ca avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe surse, altele în afara laptelui, care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. Și, în plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse bogate în calciu sunt: nucile, migdalele, semințele, spanacul, brocoli, varza, algele și multe altele.

4. Laptele provoacă alte numeroase boli: afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri ale articulațiilor, artrita, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardiovasculare, diabet, afecțiuni ale pielii, celulită.

5. Laptele conține hormoni, dioxină, analgezice și antibiotice. Dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt îndopate, în cantități mari, animalele au efecte devastatoare, de multe ori ireversibile, asupra organismului uman.

6. Laptele conține puroi provenit din ugerele vacilor. În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu niște aparate metalice, care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte ajunge o bună cantitate de puroi care, din păcate va ajunge să fie ingerat, mai târziu, de consumatori.

7. Laptele provoacă dependență. Laptele are, din cauza compoziției, un efect similar morfinei, creând o dependență foarte puternică. Poate că pare greu de crezut, dar gândiți-vă că foarte mulți oameni declară că nu ar putea renunța, pentru nimic în lume, la lactate. Această dependență, la fel ca toate celelalte, dăunează organismului uman pe termen lung.

8. Laptele de pe piață nici măcar nu este lapte. O mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale hidrogenate, aditivi, lapte praf, faină de grâu, sare, faină de oase.

9. Există alternative mult mai bune, mai firești și mai sănătoase. Laptele vegetal (de migdale, de cocos, de susan sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai gustos. În plus, din caju sau din nuci braziliene se poate face o “brânză” foarte bună.

10. Laptele este rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a animalelor. Știu că există oameni care cred că vacilor li se face un bine atunci când sunt mulse. Din păcate, lucrurile nu stau deloc în felul acesta. În realitate, vaca dă lapte atunci când alăptează. Sau când ar trebui să alăpteze, dar nu mai are pe cine, pentru că vițelul îi este răpit după doar câteva zile, crescut cu hrană mizerabilă încă o perioadă, iar apoi ucis. Ar fi bine ca noi, oamenii, să ne punem propriilor porniri inumane anumite limite. Iar această formă de exploatare a animalelor, total inutilă, este deja cam prea mult. Voi ce credeți?

(Foto: Activistă vegană, participantă la Campania Milk Sucks, a organizației australiene Animal Liberation Victoria. http://www.alv.org.au/storyarchive/0702milk/milk.php)

P.S. Ești reprezentantul unui brand care se adresează nevoilor reale ale oamenilor (sănătate, nutriție, sport, wellbeing, wellness)? Dorești să te adresezi zilnic unui public format din mii de potențiali clienți? Dorești să-ți promovezi produsele sau serviciile pe blogul meu? Sau poate dorești să-ți creez propriul blog de succes, pe care să scriu periodic un conținut original, valoros și apreciat de oameni? Dacă răspunsul tău este afirmativ, contactează-mă și îți voi spune, pe larg, cum te pot ajuta. Iar dacă nu mă cunoști încă suficient de bine, poți afla mai multe lucruri despre mine și despre blogul meu aici

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl împărtășești și prietenilor tăi!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)