CE TE ÎNVAȚĂ MEDICII DESPRE NUTRIȚIE ȘI DE CE SCRIU EU DESPRE ACEST DOMENIU

Ce te invata medicii despre nutritie
Mă miră faptul că foarte mulți oameni iau (încă) în serios, cu sfințenie, tot ceea ce zic medicii. Ei, bine, să-mi fie iertat dacă supăr pe cineva, dar eu nu pot face asta. Nu îi pot lua în serios atâta timp cât bolnavilor cardiaci, care sunt obezi și abia au suferit un infarct, li se dau în spitale să mănânce doar ciocănele de pui cu piele, pâine albă, paste din făină albă de grâu, brânză de vacă și cartofi, iar la externare nu se indică pacienților un regim nutrițional precis si corect, pe care aceștia ar fi absolut obligatoriu să-l urmeze.

Nu îi pot lua în serios atâta timp cât niciodată în medicina modernă, oficială, de tip occidental, nu este cunoscută și, în mod evident, nici tratată cauza efectivă a afecțiunii, ci doar simptomul acesteia. Nu îi pot lua în serios atâta timp cât la facultățile de medicină nu se studiază nutriția și rolul decisiv pe care însăși Hipocrat, părintele medicinii moderne, l-a recunoscut acesteia. Nu îi pot lua în serios atâta timp cât ei consideră că boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul sunt afecțiuni incurabile, care în cel mai bun caz pot fi ținute sub un relativ control, în timp ce pe planeta aceasta aceleași boli pot fi, prin alte mijloace, complet vindecate, fără a exista măcar riscul unei recidive.

Personal, mi se spune câteodată că, nefiind medic sau nutriționist, nu ar trebui să scriu despre nutriție și, în schimb, ar trebui să-i las pe cei calificați în acest domeniu să dea sfaturile avizate, corecte și profesioniste, aceștia și doar aceștia fiind, nu-i așa?, îndreptățiți de școala făcută și de diploma de pe perete. O să vă surprind probabil spunându-vă că sunt absolut de acord. Personal, am o mulțime de lucruri importante de făcut pe această planetă și aș fi mai mult decât bucuros și ușurat să las adevărații profesioniști să se desfășoare în voie.

Există, însă, din păcate, o problemă. Mă uit în jur și nu-i prea văd pe aceștia. Zi de zi mă confrunt cu ignoranța, vanitatea, necunoașterea și, spunând lucrurilor pe nume, chiar prostia de care dau dovadă foarte mulți specialiști, medici sau nutriționiști. Și nu aș da doi bani pe toate aceste lucruri dacă acești oameni nu ar face atât de mult rău oamenilor în nevoie, îmbolnăvindu-i și mai rău decât sunt deja și băgându-i, de foarte multe ori, efectiv, în pământ.

De aceea, voi continua să scriu, cel puțin încă o perioadă de timp, despre acest domeniu. Și voi face acest lucru din perspectiva mea, de om care a experimentat și a studiat mult, de om pasionat de știință și de oameni, în general. În definitiv, eu nici măcar nu intenționez să scriu, pur și simplu, despre nutriție. Scrierile mele nu reprezintă nici adevăruri medicale absolute, nici măcar sfaturi sau exemple de urmat, cu ochii închiși, de către oricine. Scopul meu este acela de a ajuta oamenii să gândească mai mult și mai bine, să depășească obiceiuri rele, convingeri greșite, bariere și condiționări sociale impuse și, într-un final, să poată vedea ei înșiși, singuri, care este adevărata realitate și binele personal.

Închid aici această mică paranteză de ordin personal și mă întorc la lucruri mai concrete. Am făcut mai devreme o serie de acuzații grave și am datoria să le explic. În acest scop, vă voi da astăzi doar un exemplu. În urmă cu câteva zile, am primit un mesaj de la o doamnă care îmi spunea că suferă de osteoporoză, iar domnișoara doctor care o tratează îi recomandă să mănânce un kilogram de lactate pe zi, certând-o chiar la auzul faptului că pacienta nu o ascultă. Care să fie raționamentul medicului în cauză? Eu înțeleg că ar fi cam așa: pacienta suferă de osteoporoză, având densitate osoasă scăzută, are nevoie de mult calciu, deci trebuie să mănânce un kil de lactate pe zi. Pentru că toată lumea știe că cea mai bună sursă de calciu pentru om o reprezintă lactatele, nu?

Mă abțin cu greu de a comenta și de a-mi expune propriile gânduri în legătură cu acest subiect și las specialiștii să vorbească, de data asta fiind însă vorba de adevărații savanți al lumii. Iată, așadar, ce spun studiile:

  • Un studiu realizat timp de 12 ani, pe  77.761 femei, cu vârste cuprinse între 34 și 59 de ani, a arătat că un consum ridicat de lactate nu conduce la diminuarea riscului de fracturi de șold sau antebraț;
  • Un studiu realizat de Harvard School of Public Health, cu privire la incidența fracturilor de șold la femeile aflate la menopauză, arată că un consum de lactate nu reduce riscul apariției acestor traume;
  • Oamenii de știință de la Universitatea Yale au cercetat 34 studii realizate în 16 țări și au ajuns la concluzia că țările cele mai afectate de osteoporoză sunt acelea în care consumul de lactate, carne și alte produse de origine animală este cel mai ridicat;
  • Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din California a arătat faptul că femeile care consumă în special proteine de origine animală, inclusiv lactate, prezintă un risc de 3 ori mai mare să sufere de pierderi ale densității osoase și de fracturi decât cele care își asigură necesarul de proteine din surse vegetale.

După cum se observă, am prezentat link-uri către surse medicale prestigioase și de încredere. Nu către site-uri vegane sau vegetariene, nu către bloguri, nu către oameni de știință controversați. Evident că aș mai putea furniza oricând și alte astfel de studii, toate realizate de instituții de renume mondial în domeniul medicinei.

Adevărul științific arătat de cercetările menționate este acela că lactatele nu sunt de nici un ajutor în astfel de afecțiuni și că, dimpotrivă, pot cauza chiar agravarea acestora. În realitate, în ciuda minciunilor proliferate de industria de lactate și de lumea medicală coruptă de această cinică industrie, calciul conținut de aceste produse nu este asimilabil de organism. Mai mult decât atât, din cauza conținutului ridicat de proteină animală acidă, consumul de lactate conduce la extragerea calciului din oase, acesta fiind mecanismul de apărare al organismului în fața unui astfel de factor agresor.

Acesta a fost doar un singur exemplu, dar se poate vorbi despre multe altele. Aș putea continua încă mult timp și v-aș putea povesti și alte lucruri de-a dreptul stupefiante, dar sunt sigur că ați înțeles ideea. Cred, așadar, că este extrem de limpede ceea ce am vrut să demonstrez: medicii și nutriționiștii spun, deseori, lucruri extrem de trăznite. Și nu ar fi asta o mare problemă, dacă aceste aberații proliferate cu atâta lejeritate și chiar emfază nu v-ar costa pe voi, cei în suferință, sănătatea și chiar viața.  O diplomă pe perete nu garantează, din păcate, foarte multe, în acest domeniu.

Sper, însă, din toată inima, să se înțeleagă că aceste cuvinte nu sunt un atac și nici măcar o critică, ci doar un semnal de alarmă, tras în speranța că, într-o bună zi, oamenii se vor lumina la minte, iar lucrurile se vor schimba în bine. Iar consecința va fi una minunată pentru noi toți: vom fi cu mult mai sănătoși decât suntem astăzi. Pentru că situația actuală e îngrozitoare. Și este de-a dreptul păcat de noi și de toată suferința care se îndură.

Evident că sunt și medici și nutriționiști remarcabili, care cunosc nutriție cu adevărat. Din păcate, însă, sunt mult prea puțini. Pe medicii de genul “domnișoarei doctor”, care recomandă unei femei cu osteoporoză un kilogram de lactate pe zi, îi sfătuiesc să lase capul jos, să tacă din gură și să pună mâna pe carte. Nu vă mai jucați cu viețile oamenilor, pentru numele lui Dumnezeu!

Pe de altă parte, în niciun caz nu vă sfătuiesc să credeți orbește sfaturile diverșilor vindecători, guru sau bloggeri. Nici vorbă de așa ceva. Cei mai mulți dintre aceștia spun, de asemenea, multe neadevăruri. Ceea ce vă sfătuiesc să aveți grijă pe cine ascultați și să deschideți larg ochii. Până la urmă, este vorba de viața voastră. Prețuiți-o! Eu vă doresc înțelepciune, sănătate și să vă fie de folos!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)