CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE HRANA ȘI CE ALTCEVA MAI CONTEAZĂ

Cat de importanta este hrana si ce altceva mai conteaza
Privind în urmă, se poate lesne constata că mare parte a articolelor pe care le-am scris în ultimii ani pe acest blog sunt dedicate nutriției. S-ar putea trage de aici concluzia că, pentru mine, hrana ar fi prioritară altor aspecte ale vieții. Unii m-au acuzat chiar că aș fi obsedat de acest subiect. Ei, bine, în realitate, singurul motiv pentru care am insistat pe acest subiect este că modul în care se alimentează majoritatea oamenilor este totalmente și fundamental greșit și, de asemenea, am considerat că este un bun punct de plecare pentru transformarea fiecărui individ în parte într-un variantă personală cu mult îmbunătățită față de cea prezentă.

În definitiv, ce este hrana? Este, evident, combustibilul cu care funcționează un organism viu. Știe toată lumea că pentru a funcționa, un autoturism trebuie alimentat doar cu acel combustibil care îi este destinat prin procesul de fabricație. V-ați gândit vreodată ca, din diferite motive (fie că vă grăbiți, fie că s-a terminat combustibilul potrivit din benzinărie, fie pentru că alt combustibil ar fi mai ieftin), să alimentați o mașină cu motor Diesel cu benzină? Sunt sigur că nici nu v-a trecut vreodată prin minte. În schimb, mă întreb de ce mulți oameni fac acest lucru greșit și nefiresc cu propriul corp, invocând exact aceleași motive (lipsa de timp sau de bani, greutatea de a procura hrană adevărată etc.)? Este mai important un morman de fiare decât propria viață? De ce aleg atât de mulți oameni să ignore adevărata hrană și preferă în schimb niște non-alimente otrăvitoare?

Am mai discutat aceste aspecte și am mai răspuns acestor întrebări în nenumărate rânduri. Atâta timp cât alegem drept hrană ingrediente simple, naturale, de origine vegetală, neprocesate în niciun fel și cât mai “curate”, întreaga noastră ființă va funcționa minunat și ne va răsplăti cu vârf și îndesat. Ceea ce este important este că din ce în ce mai mulți oameni înțeleg faptul că hrana este importantă și, în consecință, aleg să facă schimbări în acest sens. Pentru mine, este o adevărată încântare să constat că acest subiect a devenit o preocupare serioasă pentru foarte mulți dintre noi.

Ceea ce nu este în regulă este că, odată cu acest trend al nutriției sănătoase, au apărut, ca ciupercile după ploaie, atât profitorii, cât și amatorii. Profitorii sunt cei care încearcă să vă vândă tot felul de așa-zise superalimente, formule pretins vindecătoare, false preparate pentru slăbit sau detox-uri comic-fanteziste. Pe de altă parte, amatorii încearcă să vă bage pe gât tot felul de informații false. Citesc în fiecare zi titluri ale unor articole care, spre exemplu, promit că dezvăluie planta care omoară în câteva minute toate celulele canceroase din corp. Este inadmisibil să păcălești și să amăgești oameni profund suferinzi cu astfel de invenții halucinante! Așadar, atenție mare! Nu vă lăsați induși în eroare de acești oameni al căror singur țel este traficul și cărora nu le pasă, cu adevărat, de niciunul dintre voi.

Trag, așadar, câteva prime concluzii și mergem, apoi, mai departe. În primul rând, hrana este importantă. Chiar vitală, ad literam, fără niciun fel de exagerare. Dar nu este totul. Mulți fac greșeala de a da o prea mare importanță mâncării și de a se opri aici. Spre exemplu, este deja de notorietate faptul că hrana vie, crudă, neprocesată termic, are o forță vindecătoare imensă. Nici medicamentele cu care vă îndoapă doctorii și nici intervențiile medicale scumpe nu vindecă în profunzime cauza, ci doar maschează simptomul, exact pe modelul ascunderii gunoiului sub covor. Doar hrana crudă, simplă și firească, așa cum ne este oferită de natură, este adevăratul nostru medicament. Nu o zic eu, ci a zis-o, clar și direct, chiar Hipocrat, părintele medicinei. De altfel, există nenumărate cazuri în care, cu o astfel de alimentație, s-au vindecat oameni suferind de cancer în stadii avansate, în fața cărora medicina tradițională era complet neputincioasă.

Cu toate acestea, sunt oameni care nu se vindecă atât de lesne urmând un astfel de mod de alimentație sau chiar nu se vindecă deloc. De ce oare? Care să fie explicația? Răspunsul este simplu din punctul meu de vedere: hrana nu e totul. Mai contează și alte lucruri în viața noastră, iar secretul este o abordare holistică, pe toate planurile, atât fizic, cât și mental, emoțional și spiritual. Fac precizarea, pentru a nu exista nicio confuzie, că atunci cât mă refer la o abordare holistică nu mă refer la nimic băbesc, nefundamentat științific. Nicidecum, dimpotrivă chiar, fiind adeptul unei abordări profund științifice, atâta timp cât ne referim de acea parte a științei care este evoluată și deschisă la minte.

Dacă întrebați un medic obișnuit ce procentaj din totalul bolilor este cauzat de dezechilibre psiho-emoționale vă va da un număr ridicol de mic. În realitate, studiile serioase, realizate în ultimii ani de cercetători de prestigiu, de renume mondial, au concluzionat că nu mai puțin de 90% dintre afecțiuni au cauze psihosomatice. Cu alte cuvinte, afecțiunile resimțite la nivelul corpului au cauze psihice, mental-emoționale, dar și, pe de altă parte, așa cum a fost dovedit, trupul și modul în care ne comportăm cu el influențează în mod direct psihicul uman.

Concluzia este că toate laturile despre care am vorbit mai sus prezintă o maximă și egală importanță pentru calitatea vieții pe care o trăim. Contează enorm să ne hrănim corect, să bem apa potrivită, să facem mișcare, să trăim într-un mediu potrivit speciei noastre, cât mai aproape de natură și în armonie cu ea. Contează cum gândim, care este perspectiva asupra vieții, cum îi vedem pe semenii noștri și cum relaționăm cu ei. Contează cum simțim, cum ne comportăm, cum ne gestionăm emoțiile, cum ne echilibrăm și cum ne armonizăm din punct de de vedere emoțional. Contează iubirea, compasiunea, bunătatea, comunicarea, empatia, conștiința, conștientizarea și trăirea nonviolentă. Contează care este relația noastră cu mediul, cu Universul, cu divinitatea, cu tot ce ne înconjoară.

Ca o concluzie finală, aș spune că armonizarea holistică este singurul mijloc prin care putem ajunge să trăim cea mai bună viață. Doar atunci vom ajunge să fim fericiți, împliniți, desăvârșiți. Este un drum destul de greu, dar extrem de frumos ca experiență și efectiv înălțător în ceea ce privește deznodământul. Nu credeți că merită?

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl împărtășești și prietenilor tăi!

Articol scris de Nick Teodorescu
Numele meu este Nick Teodorescu, iar acesta este blogul de atitudine și conștientizare pe care scriu, din pasiune și cu speranța la o lume mai bună. Îmi place să provoc, să ajut și să inspir oamenii pentru a reuși să depășească barierele, mentalitățile și paradigmele distructive, în scopul de a schimba în bine modul în care gândesc și își trăiesc viața. Acesta este, de altfel, scopul acestui blog. (CITEȘTE TOT)